Jídlo v Paříži

Humr, ústřice i vynikající víno. Tak chutná Paříž

Raději oželte suvenýry, ale dobré jídlo si v pařížské restauraci rozhodně dopřejte! Vždyť právě Francouzi světu ukázali, jak chutná třeba křupavý croissant k snídani nebo sladké makronky k odpolední svačině. Receptury francouzských dobrot kolují mezi vyhlášenými šéfkuchaři po celém světě. A sýry, víno, olivy, šnečí speciality, mořské plody, sladkosti – to vše putuje z Francie na všechny kontinenty.

Ve městě nad Seinou můžete zajít do těch nejluxusnějších a nejdražších restaurací, oceněných v Michelinově průvodci, ale skvěle se najíte i v malém bistru v zapadlé ulici. Francouzi jídlo milují! Když vás pozvou na oběd, chtějí s vámi strávit několik hodin. Když vás pohostí doma, budete odcházet s tuctem receptů!

Hlavní jídlo: mořské plody i palačinky

Ve Francii se naučíte jíst mořské plody, nevyhnete se jim. Objednejte si bouillabaissu (bujabézu), což je výborná a typická rybí polévka. Ochutnejte i ryby, ústřice nebo mušle. Oblíbeným francouzským jídlem jsou ale také šneci a nebo dobré steaky. Po jídle si dopřejte francouzský sýr, často je podávaný jako dezert. Připravte se na silné aroma a spousty druhů z kravského, ovčího i kozího mléka.

Vyjmenovat všechny dobroty by trvalo dlouho. Nesmíme ale vynechat palačinky – takzvané crepes – jsou opékané bez tuku a velmi tenké, podávají se složené do trojúhelníku, s marmeládou, čokoládou nebo cukrem. Specialitou jsou pak slané palačinky z pohankové mouky, kterým se říká galettes.

Bylo by hříchem nezapít francouzské jídlo zdejším vínem, na výběr je z nepřeberného množství druhů. Pokud chcete ušetřit, můžete požádat o stolní víno, které se nosí v karafách. Voda a chléb bývají v restauracích zdarma.

Ochutnejte lehké a nadýchané pečivo

Návštěvník Francie by rozhodně neměl vynechat ochutnávku zdejšího pečiva. Připravuje se z bílé mouky, je velmi lehké a nadýchané. Pařížské pekárny mají otevřeno od brzkých ranních hodin a návštěva tady je opravdovým zážitkem. Ochutnat můžete typickou bagetu, croissant nebo pain au chocolat, tedy loupák s čokoládou.

Kam vyrazit, když máte málo peněz a velký hlad

Jestli máte hlouběji do kapsy a přece se chcete naobědvat v restauraci, vyrazte třeba do podniku P’tit Gavroche 15 na rue Ste-Croix-de-la-Bretonnerie. Restaurace stojí poblíž stanice metra Hotel de Ville a má otevřeno denně kromě neděle. Servírují tu chutná jídla, která si lze vybrat z nabídky vyvěšené po stěnách.
Nedaleko stanice metra RER Luxembourg zase můžete zajít do podniku Le Loft 95 na ulici bd St-Michael. Ochutnáte tu vydatné „Assiettes Gourmandes“, tedy bohaté saláty s rybami nebo s jinou masovou přílohou. Jediný člověk sám provozuje vyhlášené bistro Izoï 1 na rue de l’Ecole-Polytéchnique. V menším podniku poblíž metra Maubert-Mutualité můžete ochutnat velké porce masa. Za pěkného počasí se tu sedí venku.

Restaurace s několika hvězdičkami

Skvělé jídlo, výtečná obsluha a hlavně výhled na legendární Notre Dame, to slibuje restaurace La Tour d’Argent 15 na quai de la Tournelle. Tenhle výtečný podnik najdete u stanice metra Cardinal-Lemoine, otevřeno má denně kromě pondělí. Díky nesčetným filmovým scénám, které se tu odehrály,  je tahle restaurace stejně proslulá jako specialita kachna „Caneton tour d’Argent“, jejíž stehna a prsa jsou podávána s omáčkou, která se připravuje z umletého zbývajícího masa. Kachny jsou průběžně číslovány a každý host obdrží listinu s číslem kachny, kterou právě pojedl.

Další vyhlášený podnik, Lucas-Carton 9, najdete na place de la Madeleine u stanice metra Madeleine. Je to dobrá a drahá restaurace. Je třeba si včas rezervovat místo, protože tady vaří proslulý Alain Senderens, navíc v podniku, který projektoval na přelomu století Louis Majorelle. Ke specialitám domu patří humr „á la vanille“.